Holisme… Wat betekent dat nu eigenlijk?

holisme wat is dat

Holisme komt van het Griekse woord ‘holos’, dat ‘geheel’ betekent. De holistische theorie is een visie op het leven die de mens als geheel beschouwt. Lichaam, geest, gevoelens, gedachten en verlangens: alles is één.

Holistische benadering

Wat heel mooi is maar soms ook wel heel ingewikkeld is dat alles met elkaar verbonden is. Lichaam en geest kunnen niet los van elkaar gezien worden. Een ziekte bijvoorbeeld wordt niet bekeken als een puur lichamelijk verschijnsel. De oorzaak kan bijvoorbeeld dieper zitten en liggen aan emotionele of psychologische disbalans of een verkeerde levensstijl. Je kijkt vanuit een holistische benadering altijd naar de mens als totaalplaatje.

Als alles met elkaar verbonden is, kan het zo zijn dat de klacht niet op zichzelf staat en dat de oorzaak ergens anders zit dan je aanvankelijk denkt. Het kan dan nuttig zijn om vanuit verschillende disciplines naar de klacht te kijken om de mogelijke oorzaken en oplossingen te vinden om het herstel te bevorderen.

Denk maar eens aan te veel stress, werkdruk, emotionele belasting of verlies, waardoor je allerlei klachten kan ontwikkelen zoals hoofdpijn, maagdarmklachten, rugpijn en nog veel meer. Of verslaving zoals eetverslaving, waardoor mensen overgewicht krijgen en allerlei verschijnselen krijgen, fysiek of emotioneel. De oorzaak ligt dan vaak bij het waarom van te veel eten en dat zou een emotionele oorzaak kunnen hebben. Een ander voorbeeld is het niet goed verwerken van ingrijpende gebeurtenissen. De gevolgen op fysiek niveau zijn vaak niet eens meer te herleiden naar de gebeurtenissen.

Hoe pas ik Holisme toe?

Met een holistische levensstijl zorg je goed voor je lichaam en geest. Bovendien heb je zoveel mogelijk respect voor de mens, dier en onze planeet. Het komt er dus op neer dat je probeert zo gezond mogelijk te eten en veel natuurlijke keuzes maakt. Je zorgt goed voor jezelf  door af en toe echt even tijd voor jezelf te nemen. Zorg dat je in een goede conditie blijft door het in balans houden van je lichaam en geest, denk aan het helen op een natuurlijke wijze.

In het Holisme leren we luisteren naar onze lichaam en geest. Eigenlijk zijn dat de dingen die we diep van binnen eigenlijk al wel weten. Kijk wat belangrijk voor jou is en waar je energie van krijgt. Probeer dit toe te passen op een manier die in jouw leven past en met respect voor de mens en de natuur.

Dit is natuurlijk allemaal een grote uitdaging. Denk eraan dat er niks moet, je mag dit doen voor jezelf. En maak je een keer een fout of een paar fouten dan is dit helemaal niet erg. Begin gewoon weer waar je was. En je zal merken dat het elke keer iets beter gaat.

Probeer je vaste gewoontes die niet meer bij je passen los te laten.

Jij mag er zijn, geniet van dit mooie leven op aarde.

Liefs Debora

Colour&Spice is een holistische beauty methode voor natuurlijke huidverbetering, healing en nieuwe energie.

Wat je uitstraalt, trek je aan. Deze ongeschreven wet van de natuur staan nauw in verbinding met onze kijk op schoonheid. Schoonheid is voor ons alles wat puur is. Niet alleen wat je ziet, maar ook wat je ruikt, hoort en voelt. Een prikkeling van al je zintuigen. Een visie op schoonheid vanuit het grote geheel. Niet alleen gefocust op de buitenkant, maar op wie je bent, wat je voelt en wie je wilt zijn.

De Belofte van Colour&Spice

ღ   Natuurlijke huidverbetering
ღ   Innerlijke Rust
ღ   Zelfliefde, daadkracht en meer tederheid naar jezelf
ღ   Leren luisteren naar wat jouw lichaam, huid en hart je te vertellen heeft
ღ   Meer vreugde, energie en bezieling in je dagelijkse leven

Scroll naar top